Hoppa till innehåll

Slaget vid Hova 1275

Här kan ni läsa om vad som föregick slaget vid Hova – men om ni inte vill läsa… Besök S:t Nicolais Tornerspel och få historielektionen på köpet!

Birger Jarl hade fyra söner Valdemar, Magnus, Erik och Bengt. År 1250 valdes Valdemar till kung. Magnus fick Södermanland som förläning och en hertigtitel. Erik fick ingen förläning men dock en hertigtitel, vilket gjorde att han kallade sig ”Erik av Alls ingenting”. Bengt var en kyrkans man som så småningom blev biskop i Linköping. Då Valdemar var minderårig när han valdes till kung styrde i hans ställe fadern Birger Jarl fram till sin död 1266. Som ni säkert förstår uppstod snart fientligheter mellan Valdemar och hans bröder som sedan kom att leda till ett inbördeskrig 1275.

Erikskrönikan berättar förenklat och dramatiserat om förloppet. Den ger den maktlystne hertig Magnus skulden till stor del men berättar också om drottning Sofias skarpa tunga som kanske förvärrar det hela. Valdemar var en besvikelse som regent då han ägnade större delen av sin tid med att roa sig i stället för att styra sitt rike. Han begick bland annat äktenskapsbrott med drottningens yngre syster prinsessan Jutta av Danmark, som födde honom en son. För att sona det tvingades Valdemar ut på botgörningsfärd till Rom 1274.

Under tiden han var borta passade Magnus och Erik på med att bygga upp en armé, de tog hjälp av den danske kungen Erik Klipping. Hären bestod av vältränade danska och tyska knektar och riddare. När Valdemar kom hem och fick reda på krigshotet rafsade han snabbt ihop en allmogehär.

Erik och Magnus härar samlades i södra Västergötland och tågade samman mot Svealand. De lär ha kommit över Fägre mo och Älgarås. Valdemar sände sin här ner över Tiveden och i Hova drabbade de samman. Det blev med säkerhet en ojämn kamp, Erik och Magnus vältränade legoknektar mot Valdemars bönder.

Valdemar stannade på ett själahus i Ramundeboda under slaget och spelade schack med en munk på sitt vanliga sorglösa sätt. När det slutligen kom bud att hans här var slagen, flydde han mot Norge men blev tillfångatagen. Den kungliga hären skingrades och Valdemar fick avstå kronan till sin bror Magnus (senare kallad Magnus Ladulås).

I samband med 700-års minnet av slaget vid Hova, restes ett monument vid Hova Kyrka 1975. Det består av en stående stridsyxa och på den vilar två lansar som bär upp Valdemars och Magnus sköldar.